Tzatziki z farmářského jogurtu

Tzatziki je chutné a osvěžující řecké jídlo z jogurtu, salátové okurky a koření. Náš hutný a smetanový farmářský jogurt s plným obsahem tuku 3,5 % se pro jeho přípravu perfektně hodí.

Ingredience (na 4-6 porcí):

  • 500 g farmářského jogurtu
  • 1 středně velká salátová okurka
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce čerstvě vymačkaného citronového šťávy
  • 2 lžíce čerstvě nasekané máty nebo kopru
  • sůl
  • pepř


Postup:

  1. Omyjeme okurku pod tekoucí vodou, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Chvíli ji necháme okapat v cedníku.

  2. V míse smícháme jogurt s prolisovaným česnekem, olivovým olejem a citronovou šťávou.

  3. Přidáme nastrouhanou okurku a nasekanou mátu nebo kopr. Klidně od obojího trochu. Důkladně promícháme.

  4. Osolíme a opepříme podle chuti.

  5. Hotové tzatziki v míse přikryjeme a necháme odležet v lednici alespoň 30 minut nebo lépe přes noc, aby se chutě propojily.

  6. Podáváme jako dip k pečivu nebo zelenině, jako omáčku k masu nebo přílohu.

Pro přípravu tzatziki doporučujeme: