Hovězí guláš ze šťavnatého mladého Anguse

Ingredience:

  • 1 kg hovězích kostek, např. gulášové kostky Anguso
  • 3 velké cibule
  • 1,5 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 lžíce majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 bobkový list
  • plnotučná hořčice
  • pepř
  • sůl
  • hladká mouka
  • máslo
  • olej nebo sádlo na smažení


Postup:

  1. ‌Hovězí gulášové kostky osolíme, opepříme a přidáme trošku hořčice.

  2. Cibuli nakrájíme nadrobno a na tuku ji pomalu opékáme do tmava, aby dala guláši barvu.

  3. Přidáme masové kostky, které dobře orestujeme.

  4. Přisypeme sladkou mletou papriku (kdo má rád ostřejší, může si ji smíchat s pálivou). Necháme ji jen krátkce zpěnit, aby smažením nezhořkla, a přilijeme vodu (můžeme do ní přidat 1/2 kostky bujonu). Maso by mělo být ponořené asi ze 2/3.

  5. Přidáme bobkový list, kmín a dusíme do změknutí. Občas maso odspodu promícháme, aby se nepřichytlo, případně podléváme vodou.

  6. Připravíme si jíšku. Na másle osmahneme 2-3 lžíce mouky. Počkáme, dokud nedostane zlatavou až nahnědlou barvu. Poté ji ještě horkou vmícháme do guláše.

  7. Nakonec guláš dochutíme solí a pepřem, přidáme prolisovaný česnek a majoránku a povaříme ještě 10 minut.

  8. Hovězí guláš servírujeme s knedlíkem, těstovinami nebo chlebem a vychlazeným pivem. Na talíři můžeme posypat plátky cibule.

Do hovězího guláše doporučujeme: