
Poradíme vám, jak si roastbeef jednoduše upéct doma, aby byl šťavnatý a chutný na nedělním talíři i za studena s okurkou.
Roastbeef nebo počeštěle "rostbíf" je hovězí pečeně, na kterou se nejlépe hodí nízký roštěnec. Samotnou přípravu zvládne i začátečník. Oříšek je jen pohlídat, aby byl roastbeef správně propečený. Tedy spíše nepropečený. Pravý anglický roastbeef je totiž uvnitř růžový a opečená kůrka tvoří jen několik milimetrů tenký okraj.
Jak vybrat roštěnec na rostbíf
Lepšího výsledku vždycky dosáhnete s hovězím masem z mladých zvířat. Speciálně pro přípravu teplého roastbeefu s přílohou vybírejte maso pečlivě, protože jeho kvalita rozhodne, jak měkké plátky budete servírovat. Nízký roštěnec z našeho chovu pochází z mladých býků masného plemene Aberdeen Angus. Do vaší kuchyně již doputuje maso balené ve vakuu, kde zraje procesem mokrého zrání. Stačí maso jednoduše objednat na e-shopu a náš řidič vám ho další týden doručí na příslušné rozvozové trase.
Anglický roastbeef recept
Roastbeef se dá upéct i do hodiny. My ale dáme masu v troubě čas, aby zůstalo šťavnaté a krásně růžové na řezu třeba i druhý den.

Ingredience (4-6 porcí):
- 1 kg nízkého roštěnce
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 větvičky čerstvého tymiánu
- hořčice na potření masa
- sůl
- pepř
- potravinářský provázek
Postup:
- Roštěnec vytáhneme z ledničky alespoň 30 minut před pečením, aby maso neutrpělo teplotní šok. Mezitím z povrchu odřežeme všechny tučné a blanité části.
- Předehřejeme troubu na 100, max. 120 °C.
- Maso svážeme do úhledného válečku, důkladně posolíme a opepříme.
- V misce smícháme olivový olej s natrhanými větvičkami tymiánu a váleček roštěnce jím ze všech stran potřeme.
- Rozpálíme pánev bez oleje a roštěnec na ní zprudka po celém povrchu zatáhneme.
- Když je maso opečené dozlatova, vyjmeme jej a potřeme celé hořčicí. Výpek v pánvi zalijeme trochou vody, a jakmile se rozpustí, vlijeme jej do pekáčku, kam následně přendáme i roštěnec.
- Připravenou hovězí pečeni umístíme do předehřáté trouby. Při teplotě 100°C můžeme roštěnec péct bez obav 3 hodiny.
- Po 3 hodinách troubu vypneme a maso necháme odležet ještě alespoň 20 minut. Může zůstat ideálně v troubě, případně přiklopené venku na podložce.
- Hotový rostbíf krájíme na slabé nebo za studena extra tenké plátky. Skvěle se k němu hodí bramborová kaše i pečivo. Gastronomický zážitek podtrhne tatarská nebo jiná omáčka vhodná k masu.
Na roastbeef doporučujeme: