Roastbeef po anglicku jednoduchý a šťavnatý

Roastbeef pomalu pečený z mladého býka
Poradíme vám, jak si roastbeef jednoduše upéct doma, aby byl šťavnatý a chutný na nedělním talíři i za studena s okurkou.

Roastbeef nebo počeštěle "rostbíf" je hovězí pečeně, na kterou se nejlépe hodí nízký roštěnec. Samotnou přípravu zvládne i začátečník. Oříšek je jen pohlídat, aby byl roastbeef správně propečený. Tedy spíše nepropečený. Pravý anglický roastbeef je totiž uvnitř růžový a opečená kůrka tvoří jen několik milimetrů tenký okraj. 

Jak vybrat roštěnec na rostbíf

Lepšího výsledku vždycky dosáhnete s hovězím masem z mladých zvířat. Speciálně pro přípravu teplého roastbeefu s přílohou vybírejte maso pečlivě, protože jeho kvalita rozhodne, jak měkké plátky budete servírovat. Nízký roštěnec z našeho chovu pochází z mladých býků masného plemene Aberdeen Angus. Do vaší kuchyně již doputuje maso balené ve vakuu, kde zraje procesem mokrého zrání. Stačí maso jednoduše objednat na e-shopu a náš řidič vám ho další týden doručí na příslušné rozvozové trase.

Anglický roastbeef recept

Roastbeef se dá upéct i do hodiny. My ale dáme masu v troubě čas, aby zůstalo šťavnaté a krásně růžové na řezu třeba i druhý den.

Hovězí pečeně po anglicku pomalu pečená

Ingredience (4-6 porcí):

  • 1 kg nízkého roštěnce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 větvičky čerstvého tymiánu
  • hořčice na potření masa
  • sůl
  • pepř
  • potravinářský provázek


Postup:

  1. Roštěnec vytáhneme z ledničky alespoň 30 minut před pečením, aby maso neutrpělo teplotní šok. Mezitím z povrchu odřežeme všechny tučné a blanité části.

  2. Předehřejeme troubu na 100, max. 120 °C.

  3. Maso svážeme do úhledného válečku, důkladně posolíme a opepříme.

  4. V misce smícháme olivový olej s natrhanými větvičkami tymiánu a váleček roštěnce jím ze všech stran potřeme.

  5. Rozpálíme pánev bez oleje a roštěnec na ní zprudka po celém povrchu zatáhneme.

  6. Když je maso opečené dozlatova, vyjmeme jej a potřeme celé hořčicí. Výpek v pánvi zalijeme trochou vody, a jakmile se rozpustí, vlijeme jej do pekáčku, kam následně přendáme i roštěnec.

  7. Připravenou hovězí pečeni umístíme do předehřáté trouby. Při teplotě 100°C můžeme roštěnec péct bez obav 3 hodiny.

  8. Po 3 hodinách troubu vypneme a maso necháme odležet ještě alespoň 20 minut. Může zůstat ideálně v troubě, případně přiklopené venku na podložce.

  9. Hotový rostbíf krájíme na slabé nebo za studena extra tenké plátky. Skvěle se k němu hodí bramborová kaše i pečivo. Gastronomický zážitek podtrhne tatarská nebo jiná omáčka vhodná k masu.


Na roastbeef doporučujeme: