Šťavnatý steak z Anguse na grilu

Šťavnatý steak z Aberdeen AnguseUž cítíte ve vzduchu vůni rozpálených grilů? Tak to je grilovací sezóna tady! Ale co na gril? Doporučujeme hovězí steak z Aberdeen Anguse, jehož maso je díky schopnosti ukládat tuk mezi svalová vlákna nejoblíbenějším hovězím na světě. A proč jsou nejlepší steaky na grilu? Protože nejvíc chutnají, kdy se sejde rodina nebo přátelé u přípravy dobrého jídla pod širým nebem. Skvělé budou ale i na pánvi.

Jak na nejlepší steak

Cesta k nejlepšímu steaku začíná výběrem kvalitného masa z mladých zvířat. Na steak je ideální maso z vysokého roštěnce, chybu ale neuděláte ani použitím květové špičky (rumpsteak) či tzv. flank steaku z vyzrálého hovězího pupku. Kvalitní maso z mladého masného skotu najdete na našem e-shopu. Dovezeme vám ho rozvozem zdarma až na vaši adresu. V jednom týdnu objednáte, v dalším máte maso na grilovačku doma.

Jak poznat propečenost steaku pomocí rukyJak je steak propečený?

Propečenost steaku lze změřit teploměrem v mase. Anebo snadnou pomůckou, kdy si vlastně nasimulujeme měkkost masa v různých fázích propečenosti na své vlastní dlani. Na spodní části palce, která je už součástí dlaně, se nachází měkký polštářek. Do něho budeme šťouchat prstem druhé ruky.

1) Necháme prsty volně roztažené a prstem druhé ruky zatlačíme na tento polštářek. Takto měkký je syrový steak.

2) Rare - z palce a ukazováčku uděláme kroužek a prstem druhé ruky zatlačíme na polštářek. To je krvavý steak.

3) Medium rare - spojíme palec s prostředníčkem a máme tuhost středně krvavého steaku.

4) Medium - středně propečený steak si porovnáme spojením palce s prsteníčkem.

5) Well done - spojením palce s malíčkem získáme představu o pružnosti propečeném steaku.

Hovězí steaky Anguso na griluRecept na jednoduchý hovězí steak z Aberdeen Anguse

Ingredience (na 4 porce):

1 kg vysokého roštěnce Anguso
4 lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku
1 lžička soli
1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře


Postup:

  1. Gril necháme rozehřát na vysokou teplotu (přibližně 230-260 stupňů Celsia).

  2. Vysoký roštěnec (případně svíčkovou, flank steak...) nakrájíme na plátky alespoň 2 cm silné. Necháme je při pokojové teplotě trochu se ohřát. Příliš studené maso může během přípravy ztuhnout, navíc déle trvá ugrilovat je zevnitř.

  3. Mezitím si připravíme marinádu na steak. V misce smícháme olivový olej, prolisovaný česnek, pepř a sůl.

  4. Na dostatečně rozehřátý gril položíme čisté steaky bez marinády. Středně propečený steak potřebuje strávit na grilu 3-4 minuty z každé strany. Pokud máme raději jiný stupeň propečení, přizpůsobíme tomu dobu přípravy. K určení stupně propečenosti masa můžeme použít i poučku s prsty a dlaní.

  5. Před koncem grilování potřeme steaky marinádou. Poté steaky sundáme z grilu na předehřátý talíř, přikryjeme je a necháme 5 minut odpočinout. Tento odpočinek je pro přípravu steaků zásadní, neměl by se vynechat.

  6. Hotový steak můžeme před servírováním nakrájet podél vláken na plátky. Podáváme například s hranolkami a zeleninovou oblohou.

Na hovězí steak doporučujeme: