Sušené hovězí po thajsku

Ingredience:

  • 500 g roštěnce Anguso
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 velký stvol citrónové trávy
  • 5 limetových listů (kaffir)
  • 1 malá chilli paprička (volitelně)

Postup:

  1. Maso nakrájíme na co nejtenčí plátky. Případná tuková a šlachovitá vlákna vyřízneme.

  2. Stvol citrónové trávy rozdrtíme několika údery rukojeti nože. Odřízneme kořenovou část a zbytek nakrájíme na co nejmenší kousíčky.

  3. Z limetových listů vyřízneme řapík (i případné tvrdé žilkování) a nakrájíme je nadrobno.

  4. Chilli papričku zbavíme semínek a nakrájíme na malé kousky.

  5. Vše smícháme s rybí omáčkou a oloupaným a najemno rozdrceným česnekem. Do vzniklé marinády naložíme maso na cca půl hodiny.

  6. Marinované maso umístíme v jedné vrstvě (jednotlivé plátky masa hezky rozprostřeme) na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do trouby a sušíme cca 3-4 hodiny na 50°C.

  7. Během sušení po cca 1,5 hodině kousky masa otočíme. Po cca 3 hodinách maso zkontrolujeme a ochutnáme. Pokud vám vyhovuje jemnější struktura, tato doba většinou stačí. Pokud máte naopak raději co nejvíce vysušené maso, pokračujte v pomalém sušení. V žádném případě teplotu nad 50°C nezvedáme – maso by se spíš uvařilo, než usušilo.


Tímto receptem jsme se nechali inspirovat na nejen Paleo Snadno u paní Grusové, která má spoustu tipů na skvělé recepty!


Na sušené hovězí po thajsku doporučujeme: