Grilovací sezóna v plném proudu.

Pro dobroty na gril klikněte ZDE.

Svíčková krok za krokem k úspěchu

Falešná svíčková z mladého býčka Aberdeen Anguse.Jak je svíčková na smetaně nebo jednoduše svíčková oblíbená, tak je i obávaná. Proto si na ni leckterý kuchař začátečník zcela zbytečně netroufá. Ano, poctivá svíčková si žádá více špinavého nádobí a dostatek času na přípravu, ale k jejímu uvaření nepotřebujete žádné speciální schopnosti. Přinášíme vám recept na lahodnou svíčkovou, s níž budete při dodržení postupu vždy excelovat.

Maso na svíčkovou

Svíčková omáčka se spíše než z pravé hovězí svíčkové připravuje z masa na zadní kýtě. Proto se také válečkovitému svalu na kýtě říká falešná svíčková. U nás v e-shopu najdete vyzrálé hovězí maso z kýty i falešnou svíčkovou. Kvalitní maso z mladých býčků plemene Aberdeen Angus dodáváme každý týden vlastními rozvozy až k zákazníkům.


Hovězí svíčková na smetaně v troubě

‌Ingredience (4-6 porcí):

  • 1 kg falešné svíčkové nebo hovězí kýty
  • 4 středně velké mrkve
  • 3 petržele
  • 1/2 celeru
  • 3 střední cibule
  • 1 l vývaru nebo vody
  • 3 lžíce octa
  • 4 lžíce cukru
  • 10 kuliček černého pepře
  • 1-2 bobkové listy
  • 10 kuliček nového koření
  • 1 citron
  • hladká mouka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • špek na protnutí (nemusí být)
  • sůl
  • pepř
  • máslo nebo sádlo na pánev

‌Postup:

  1. Pokud se na povrchu masa nachází nějaký tuk nebo blána, odstraníme je, ochutíme pepřem a solí a svážeme potravinářských provázkem do úhledného válečku.

  2. Pokud chceme maso ozvláštnit chuťově i esteticky, můžeme jej podélně středem protnout klínky špeku, případně i kořenové zeleniny, které s předstihem necháme ztuhnout v mrazničce.

  3. Svázané maso zprudka opečeme na tuku v pánvi, dokud se nevytvoří zlatavá kůrka.

  4. Ve výpeku z masa opečeme dozlatova kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky. Pak přidáme cibuli, a když chytne barvu, přisypeme cukr. Necháme zeleninu s cukrem zkaramelizovat, následně zalijeme octem. Octu dáme dostatek času na vyvaření.

  5. Přilijeme vývar (hodí se masový i zeleninový) nebo vodu. Přivedeme k varu, můžeme dochutit solí.

  6. ‌Maso vložíme do pekáčku a cca do půlky zalijeme vývarem se zeleninou. Připravíme si koření, které buď volně, nebo v síťce přidáme do pekáčku. Maso pečeme přiklopené 2-3 hodiny na 180°C, v průběhu alespoň 3x obrátíme.

  7. Vytáhneme maso a koření a omáčku přepasírujeme či rozmixujeme. Pak zahustíme hnědou jíškou nebo moukou.

  8. Omáčku v této fázi můžeme dochutit solí, citronovou šťávou, případně i cukrem. Na závěr přilijeme smetanu, kterou už dál nevaříme, pouze lehce prohřejeme.

  9. Hotové maso nakrájíme na plátky a podáváme ozdobené dle chuti šlehačkou, brusinkami či kolečkem citrónu. Jako příloha se hodí houskový knedlík, ale i těstoviny nebo noky.

Na hovězí svíčkovou na smetaně doporučujeme: